In veel van de aangeboden sieraden zijn diamanten verwerkt.
Diamant is een transparant kristal. In juwelen wordt zo het (zon)licht mooi gebroken en weerkaatst. Bovendien wordt het gepolijste glanzend oppervlak van de diamantsteen niet mat doordat het een zo hard materiaal is.

Om de schoonheid van diamanten en edelstenen tot een hoogtepunt te brengen, worden de ruwe stenen bewerkt. Door het slijpen ontstaat een steen met een uitzonderlijke schittering en kleurenspel. Aan de hand van de zogenaamde 4 Cís (Cut, Carat, Clarity en Colour) wordt de waarde bepaald.

Cut (slijpvorm)
De cut is het maaksel van de steen. Het maaksel heeft betrekking op de kwaliteit van het slijpen en de verhoudingen van de slijpvorm. De diepte, tafel, kroonhoek en paviljoenhoek van de steen zijn daarbij een aantal belangrijke factoren. Dit zijn de bepalende factoren voor het lichtspel in de steen. Het maaksel is mensenwerk in tegenstelling tot de zuiverheid, kleur en ten dele het gewicht. Het is dan ook een grote prijsbepalende factor in de vier Cís. Zo kan een steen met een mooi rond gewicht, loepzuiver en de hoogste kleur in een briljante slijpvorm een topsteen lijken. Echter, het niet goed geslepen is, dan is het lichtspel dood en heeft het veel minder waarde.
Er zijn vele verschillende slijpvormen voor edelstenen en diamant. In het tabel hieronder zijn de meest populaire vormen weergegeven.


Carat (gewicht)
Het gewicht van edelstenen wordt uitgedrukt in karaat (1 karaat = 0,2 gram) Het karaat wordt onderverdeeld in 100 punten en wordt altijd in twee decimalen uitgedrukt bv. 0,24 karaat of 24 punt.

Clarity (helderheid)
De steen kan zowel in- als uitwendig insluitsels of oneffenheden vertonen. Ze komen in allerlei vormen voor maar ook in diverse gradaties van intensiteit en bepalen de zuiverheid. De zuiverheid van een steen wordt in verschillende categorieŽn ingedeeld (zie tabel hieronder). De beoordeling hiervan gebeurt door het geoefende oog van de diamantair of in laboratoria met de microscoop.
Colour (kleur)
Hoe een gekleurde diamant beoordeeld wordt, is nogal subjectief. Een zuivere diamant is kleurloos. Meestal geldt dan ook: hoe minder kleur (hoe zuiverder), hoe waardevoller. Bepaalde relatief veel voorkomende verkleuringen (zoals geel) laten de waarde van de diamant dalen. Zeldzame kleuren (zoals roze en blauw) zorgen daarentegen voor een waardestijging.
De kleur wordt bepaald aan de hand van een set zogenaamde masterstones. Dit is een door verschillende vooraanstaande diamantairs beoordeelde set stenen met verschillende kleuren in de hoogste graden, die als standaarden worden beschouwd. De beoordeling gebeurt meestal visueel (op het oog). Tegenwoordig zijn er ook elektronische beoordelingen mogelijk. Onderstaand staat het kleurenschaal volgens het Gemological Institute of America.